Wat speelt er echt?

Je hebt net een intensieve levensfase achter de rug. Het gevoel van spanning neemt toe, je zit minder lekker in je vel en je ervaart diverse fysieke ongemakken. Zou dit een burn-out kunnen zijn? Deze vraag heeft al een tijdje je gedachten beziggehouden. Onthoud dat een burn-out niet zomaar komt opzetten; het ontvouwt zich in verschillende fasen, elk met zijn eigen verhaal.

Stress

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op uitdagende situaties, maar niet alle vormen van stress zijn hetzelfde. Op deze pagina duiken we dieper in de wereld van stress, waarbij we zowel gezonde als ongezonde varianten verkennen. We bespreken de symptomen van stress en bieden inzichten over hoe je stress op een effectieve manier kunt behandelen.

Lees verder

Overspannen

Overspannenheid ontstaat wanneer stress de overhand krijgt. Dit gebeurt wanneer je overweldigd raakt door een te drukke agenda, een storm aan gedachten, en het verlies van overzicht. Het wordt onmogelijk om nog te ontspannen en op te laden, en dat noemen we 'overspannen zijn'. Kort gezegd betekent dit dat je te lang en te intens met spanning te maken hebt gehad, wat zowel mentaal als fysiek uitputtend kan zijn. Het is een teken dat je lichaam en geest rust nodig hebben, en dat het tijd is om weer balans te vinden in je welzijn.

Lees verder

Burn-out

Een burn-out wordt vaak beschreven als een uitputting van fysieke en mentale energie als gevolg van langdurige blootstelling aan chronische stress. Een burn-out gaat meestal gepaard met gevoelens van hulpeloosheid, cynisme en verminderde prestaties. Mensen met een burn-out voelen zich vaak emotioneel uitgeput en hebben het gevoel dat ze de energie missen om aan hun dagelijkse verplichtingen te voldoen. In tegenstelling tot overspanning is een burn-out minder snel omkeerbaar en vereist het vaak meer intensieve behandeling en hersteltijd.

Lees verder