Opgejaagd gevoel door burn-out

Een burn-out kan een verwoestende impact hebben op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Het opgejaagde gevoel is een veelvoorkomend symptoom van een burn-out en kan iemands dagelijkse leven ernstig verstoren. Hier willen we dit aspect van burn-out begrijpen, herkennen en handvatten bieden om het te beheersen.

Wat is een opgejaagd gevoel?

Een opgejaagd gevoel wordt vaak beschreven als een voortdurend gevoel van spanning, haast en onrust. Het kan lijken alsof je voortdurend achter de feiten aanloopt, ongeacht hoeveel je probeert te doen. Dit gevoel van constante druk kan leiden tot vermoeidheid, angst en uiteindelijk bijdragen aan een burn-out.

Herkennen van het opgejaagde gevoel

Het is essentieel om de tekenen van een opgejaagd gevoel te herkennen, vooral als ze worden veroorzaakt door een burn-out. Deze kunnen zijn:

 1. Slaapproblemen: Moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen vanwege aanhoudende gedachten en zorgen.
 2. Onrustige Gedachten: Constant piekeren en moeite hebben om je gedachten tot rust te brengen.
 3. Lichamelijke Symptomen: Hoofdpijn, spierspanning en andere fysieke klachten als gevolg van de aanhoudende spanning.
 4. Onvermogen om te Ontspannen: Moeite hebben om te ontspannen, zelfs tijdens momenten van vrije tijd.
 5. Verhoogde Irritatie: Sneller geïrriteerd zijn door kleine dingen en moeite hebben om kalm te blijven.

Hoe krijg je de controle terug?

Het omgaan met het opgejaagde gevoel vereist tijd, begrip en actie. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het opgejaagde gevoel bij een burn-out te beheersen:

 1. Zoek Professionele Hulp: Raadpleeg een professionele zorgverlener, zoals een therapeut of counselor, om te werken aan stressbeheersing en herstel.
 2. Prakticeer Ontspanningstechnieken: Probeer dagelijkse ontspanningsoefeningen zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga.
 3. Stel Grenzen: Leer 'nee' te zeggen en stel grenzen om overmatige druk en verantwoordelijkheid te vermijden.
 4. Time Management: Leer effectief je tijd te beheren door prioriteiten te stellen en realistische doelen te stellen.
 5. Fysieke Activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van spanning en het bevorderen van ontspanning.
 6. Praat Erover: Deel je gevoelens met vrienden, familie of steungroepen. Soms kan praten over wat je doormaakt al enorm opluchten.

Zelfzorg

Het omgaan met een opgejaagd gevoel als gevolg van een burn-out is een uitdaging, maar je staat er niet alleen voor. Door bewust te zijn van je gevoelens, actief te streven naar balans en de nodige stappen te zetten, kun je de controle over je leven terugwinnen. Onthoud dat herstel tijd kost en elke stap die je zet, hoe klein ook, een positieve invloed heeft op je welzijn. Samen kunnen we werken aan herstel en een gezonde, veerkrachtige toekomst opbouwen.