Hoe merk ik dat ik een burn-out heb?

Als je merkt dat je meerdere symptomen ervaart, is het belangrijk om de situatie serieus te nemen en zo nodig professionele hulp te zoeken. Een burn-out kan een serieuze impact hebben op zowel je fysieke als mentale welzijn, en het is cruciaal om stappen te ondernemen om te herstellen en weer in balans te komen.

Symptomen

1. Moeheid

Aanhoudende vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom bij een burn-out. Je kunt je uitgeput en futloos voelen, zelfs na een goede nachtrust. Zelfs eenvoudige dagelijkse taken kunnen overweldigend lijken.

2. Slecht of onrustig slapen

Slapeloosheid en onrustige nachten kunnen hand in hand gaan met een burn-out. Ondanks vermoeidheid vinden mensen het moeilijk om in slaap te vallen of door te slapen, wat bijdraagt ??aan hun algehele uitputting.

3. Prikkelbaarheid

Een kort lontje en een verminderde tolerantie voor frustratie kunnen tekenen zijn van een burn-out. Kleine irritaties kunnen snel escaleren en je kunt merken dat je sneller geïrriteerd raakt dan normaal.

4. Piekeren

Overmatig piekeren en moeite hebben om je gedachten onder controle te houden, zijn ook indicatoren van een burn-out. Je gedachten kunnen vastlopen in een negatieve spiraal, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen.

5. Niet tegen drukte kunnen

Een verminderd vermogen om drukke situaties of veel mensen om je heen te verdragen, kan een teken zijn van overstimulatie die vaak gepaard gaat met een burn-out. Sociale interacties kunnen uitputtend aanvoelen.

6. Niet tegen lawaai kunnen

Gevoeligheid voor geluid en moeite hebben om lawaai te verdragen, kan een symptoom zijn van overgevoeligheid die vaak voorkomt bij een burn-out. Zelfs normale geluiden kunnen als storend worden ervaren.

7. Concentratieproblemen

Problemen met focussen, het vasthouden van aandacht en het uitvoeren van taken die eerder gemakkelijk waren, kunnen duiden op cognitieve uitputting die vaak gepaard gaat met een burn-out.

8. Een opgejaagd gevoel hebben

Een voortdurend gevoel van haast en druk kan een ander symptoom zijn. Zelfs als je rust neemt, kan het lijken alsof je gedachten en gevoelens in een constante race zijn.