Ik heb een burn-out

In een wereld vol hectiek en uitdagingen is het essentieel om je bewust te zijn van de signalen van burn-out en hoe je ermee kunt omgaan. Hier delen we informatie over de symptomen van burn-out, de stappen naar herstel, en wat je kunt doen als je vermoedt dat je een burn-out hebt.

Een burn-out wordt vaak beschreven als een uitputting van fysieke en mentale energie als gevolg van langdurige blootstelling aan chronische stress. Een burn-out gaat meestal gepaard met gevoelens van hulpeloosheid, cynisme en verminderde prestaties. Mensen met een burn-out voelen zich vaak emotioneel uitgeput en hebben het gevoel dat ze de energie missen om aan hun dagelijkse verplichtingen te voldoen. In tegenstelling tot overspanning is een burn-out minder snel omkeerbaar en vereist het vaak meer intensieve behandeling en hersteltijd. 

Vergeet niet aan het einde onze online zelftest te proberen om een burn-out te herkennen.

Symptomen van een burn-out

Bij een burn-out heb je meerdere van de volgende klachten langer dan een half jaar:

Een gevolg van deze klachten is dat je dagelijkse bezigheden niet of minder kunt doen. Je werk of huishouden lukken gewoon niet meer.

Herstellen van een burn-out

Voor iedereen is het herstel anders, maar belangrijk is dat je actief blijft. Blijf dagelijkse activiteiten doen. Actief blijven helpt bij het herstel. Herstellen kan in 3 fasen;

1. Begrijpen en accepteren
Je leest je in over overspanning en een burn-out, dat is een goede eerste stap. Je luistert naar je lichaam en probeert te begrijpen wat je voelt. Pas als je begrijpt en accepteert dat je overspannen bent kun je focussen op ontspanning en herstel. Middels onze gratis symptomen test kun je er achter komen welke impact overspanning heeft op jou.

Probeer in kaart te brengen welke activiteiten je wilt blijven doen en welke activiteiten je op een lager pitje kan zetten. In plaats van een periode stoppen met werken zou je ook een periode minder kunnen werken. Zo blijf je actief, maar neem je wel extra rust.

2. Oplossing bedenken
Probeer te achterhalen hoe jouw spanning is ontstaan.Kun je de triggers vermeiden? Of kun je anders met bepaalde situaties omgaan? Breng het in kaart en bespreek dit eventueel met een vertrouwenspersoon

3. Oplossing uitvoeren
In deze fase ga je wat je in fase 1 en 2 hebt geleerd en hebt bedacht uitvoeren. Wees realistisch en probeer deze fase niet te snel te willen afronden. Probeer beetje bij beetje weer meer dagelijkse activiteiten op te pakken. Bijvoorbeeld als je minder bent gaan werken om weer enkele uren extra te werken. Merk je dat het je toch weer te veel wordt, vertraag dan of pa eventueel weer minder uur werken.

Wat moet ik doen als ik een burn-out vermoed?

Als je al lang rondloopt met de symptomen van een burn-out is het raadzaam om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan je helpen met herstel en kan je doorverwijzen naar de praktijkbegeleider. Soms is het nodig om je door te verwijzen naar een psycholoog. Daarnaast bespreek je met je werkgever en bedrijfsarts hoe jij je voelt.

Wil je direct weten of je mogelijk een burn-out hebt? Doe de online symptomen test.

De hulp die je krijgt zal helpen grip te krijgen op stress die je ervaart. Deze stress heeft voor overspanning gezorgd.