Kunnen kinderen last hebben van stress?

Stress is een belangrijk onderwerp als het gaat om kinderen. Stress kan ontstaan door verschillende factoren, zoals school, thuis, pesten en vriendschappen.

In het algemeen is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze kunnen omgaan met stress en hen te ondersteunen bij het aanpakken van de verschillende problemen die stress kunnen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van praktische tips, of door het aanbieden van professionele hulp.

Situaties

Thuis

Thuis kan stress ontstaan door problemen binnen het gezin, zoals ouders die ruzie maken of een echtscheiding. Het is belangrijk dat kinderen in deze situaties ondersteuning krijgen van hun ouders, leraren of andere volwassenen.

School

Op school kunnen kinderen stress ervaren door druk om goede cijfers te halen, prestatiedruk van ouders of leraren, of door problemen met vrienden of pestgedrag. Het is belangrijk om kinderen te helpen omgaan met deze stress, door bijvoorbeeld hen te leren hoe ze hun tijd efficiënt kunnen besteden, of door hen te leren ontspannende technieken zoals ademhalingsoefeningen.

Pesten is een andere bron van stress voor kinderen. Pesten kan zowel op school als online plaatsvinden en kan ernstige gevolgen hebben voor het welbevinden van een kind. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze kunnen omgaan met pestgedrag en dat er adequate maatregelen worden genomen door ouders, leraren en andere verantwoordelijken.

Vrienden

Vriendschappen kunnen ook een bron van stress zijn voor kinderen. Problemen met vrienden kunnen ontstaan door ruzies, jaloezie of vervelende situaties. Het is belangrijk om kinderen te helpen bij het oplossen van deze problemen, door bijvoorbeeld hen te leren hoe ze kunnen communiceren of hoe ze conflicten kunnen oplossen.

Stress herkennen

Er zijn verschillende signalen waarmee u kunt zien dat uw kind stress ervaart. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende symptomen: regelmatig huilen of boosheid, eet- of slaapproblemen, concentratieproblemen, angst of onrust, of teruggetrokkenheid. Het is aan te raden om contact op te nemen met een professional als u vermoedt dat uw kind stress ervaart.

Hulp bieden

Er zijn verschillende manieren waarop u uw kind kunt helpen als hij of zij stress ervaart. Hieronder staan een aantal mogelijke stappen die u kunt nemen:

  • Luister naar uw kind en laat hem of haar praten over wat er aan de hand is.
  • Probeer samen met uw kind te achterhalen wat de oorzaak van de stress is en bedenk samen een plan om deze aan te pakken.
  • Leer uw kind technieken om te ontspannen, zoals ademhalingsoefeningen of yoga.
  • Help uw kind om zijn of haar tijd efficiënt te besteden, bijvoorbeeld door prioriteiten te stellen en taken te plannen.
  • Maak duidelijke afspraken met uw kind over wanneer er gerustgesteld mag worden en over de verwachtingen rondom prestaties.
  • Bied professionele hulp aan, zoals bijvoorbeeld een kindercoach of therapeut.
  • Bied emotionele ondersteuning, bevestiging en liefde aan uw kind.

Toegevoegd op 01-01-2021
Geschreven door Sarah
Leestijd 6 minuten

Ik ben Sarah, in 2017 kreeg ik een burn-out. Het was tijd voor een verandering, want doorgaan lukte niet meer. Mijn ervaringen en mijn herstel deel ik graag met je, in de hoop dat het jou kan helpen.

Last van stress?

In nog geen 5 minuten weten of stress, overspanning of een burn-out de overhand neemt? Doe onze gratis test.

Stress symptomen test