Wat is stress?

Stress is een reactie van het lichaam op een bepaalde prikkel of situatie die als bedreigend of uitdagend wordt ervaren. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om aan te passen aan veranderingen in de omgeving. Stress kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals werkdruk, relatieproblemen, gezondheidsproblemen, of een traumatische gebeurtenis.

Wat merk ik?

Wanneer we stress ervaren, wordt er een aantal chemische stoffen in ons lichaam vrijgemaakt, waaronder adrenaline en cortisol. Deze stoffen zorgen voor een aantal fysieke reacties, zoals hartkloppingen, zweten, hoge bloeddruk en snellere ademhaling. Dit is het 'fight or flight'-systeem, dat ons in staat stelt om snel te reageren op bedreigingen of uitdagingen.

In korte termijn kan stress gunstig zijn voor de prestaties, het kan ons helpen om efficiƫnter te werken of ons te concentreren in moeilijke situaties. Het kan ons ook helpen bij het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen. Maar wanneer stress een chronische aandoening wordt, kan het negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, slaapproblemen, depressie en angststoornissen.

Stress kan ook invloed hebben op ons gedrag en emoties. Mensen die veel stress ervaren, kunnen last hebben van emotionele uitbarstingen, angst, depressie, woede of irritatie. Dit kan leiden tot problemen in relaties, op het werk en in sociale situaties.

Hoe kan ik stress verminderen?

Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen. Een van de belangrijkste manieren is door regelmatig te oefenen, zoals wandelen, hardlopen, yoga of meditatie. Ook een gezonde levensstijl, met genoeg slaap, een goede voeding en het vermijden van alcohol en roken kan helpen bij het verminderen van stress.

Er zijn ook specifieke technieken die kunnen helpen bij het verminderen van stress, zoals ademhalingsoefeningen, progressieve ontspanning en cognitieve gedragstherapie. Deze technieken kunnen helpen bij het veranderen van ongezonde gedachtenpatronen en het aanleren van copingvaardigheden.

Toegevoegd op 12-12-2021
Geschreven door Sarah
Leestijd 4 minuten

Ik ben Sarah, in 2017 kreeg ik een burn-out. Het was tijd voor een verandering, want doorgaan lukte niet meer. Mijn ervaringen en mijn herstel deel ik graag met je, in de hoop dat het jou kan helpen.

Last van stress?

In nog geen 5 minuten weten of stress, overspanning of een burn-out de overhand neemt? Doe onze gratis test.

Stress symptomen test