Hoe vermijd ik stress op werk?

Stress kan ontstaan op het werk als gevolg van een overbelasting van taken of verantwoordelijkheden, een gebrek aan controle of onzekerheid over de toekomst. Dit kan leiden tot mentale en fysieke klachten, zoals slapeloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en depressie. Stress op het werk kan ook gevolgen hebben voor de werkprestaties en het functioneren in het algemeen. Daarom is het belangrijk om stress op het werk te leren herkennen en te weten hoe je ermee om kunt gaan, door bijvoorbeeld een efficiënte planning, open communicatie, ontspanning en gezonde gewoonten.

Hoe kun je de stress op het werk vermijden?

Er zijn verschillende manieren waarop je stress op het werk kunt voorkomen:

  1. Maak een planning en houd je aan deze: Door je taken en verantwoordelijkheden te plannen, kun je beter bepalen hoeveel tijd je aan elk taken hebt. Hierdoor voorkom je dat je overweldigd raakt door te veel werk.
  2. Leer om nee te zeggen: Soms voelen we ons verplicht om alles te doen wat van ons wordt gevraagd, maar dit kan leiden tot een overbelasting. Leer om nee te zeggen als je het gevoel hebt dat je te veel op je bord krijgt.
  3. Neem regelmatig pauzes: Zorg dat je regelmatig korte pauzes neemt tijdens je werk. Dit helpt om je hoofd leeg te maken en om je energie op peil te houden.
  4. Beweeg en sport: Beweging kan helpen om stress te verminderen. Zoek een sport of activiteit die je leuk vindt en zorg dat je hier regelmatig tijd voor vrij maakt.
  5. Communiceer met collega's en leidinggevenden: Het kan helpen om je zorgen te uiten en te bespreken met collega's of leidinggevenden. Hierdoor voel je je minder alleen en kun je vaak ook samen oplossingen zoeken.
  6. Zoek ontspanning: Zoek manieren om te ontspannen buiten werktijd, zoals yoga, meditatie, lezen of een hobby. Dit helpt om stress te verminderen.

Houd er rekening mee dat stress een normaal deel van het werk kan zijn, maar dat je wel verantwoordelijk bent voor het beheer hiervan. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je leren om beter om te gaan met stress op het werk en zo je werk-privé balans behouden.

Toegevoegd op 22-03-2022
Geschreven door Sarah
Leestijd 4 minuten

Ik ben Sarah, in 2017 kreeg ik een burn-out. Het was tijd voor een verandering, want doorgaan lukte niet meer. Mijn ervaringen en mijn herstel deel ik graag met je, in de hoop dat het jou kan helpen.

Last van stress?

In nog geen 5 minuten weten of stress, overspanning of een burn-out de overhand neemt? Doe onze gratis test.

Stress symptomen test