Help, mijn partner heeft last van stress

Er zijn verschillende manieren waarop je je partner die lijdt aan stress kunt helpen. Hieronder staan enkele suggesties:

  1. Luister: Vaak voelen mensen die stress ervaren zich niet gehoord of begrepen. Door gewoon naar hen te luisteren zonder oordeel of advies te geven, kun je hen laten weten dat je er voor hen bent en dat je begrijpt wat ze doormaken.
  2. Bied praktische hulp aan: Mensen die stress ervaren, kunnen soms moeite hebben om hun dagelijkse taken uit te voeren. Help hen bijvoorbeeld met huishoudelijke taken, het regelen van vervoer of het opstellen van een planning.
  3. Help hen te ontspannen: Stress kan leiden tot spanning in het lichaam. Help hen bij het vinden van manieren om te ontspannen, zoals yoga, meditatie of een massage.
  4. Stimuleer hen om actie te ondernemen: Soms kan stress leiden tot gevoelens van machteloosheid. Stimuleer hen om actie te ondernemen, zelfs als het kleine stapjes zijn. Dit kan hen het gevoel geven dat ze controle hebben over hun situatie.
  5. Informeer over stress en hoe ze ermee om kunnen gaan: Veel mensen weten niet hoe ze moeten omgaan met stress. Door hen te informeren over wat stress is, hoe het ontstaat en hoe ze ermee om kunnen gaan, kun je hen helpen om beter begrip te krijgen van hun eigen situatie en hoe ze ermee kunnen omgaan.
  6. Begeleid naar professionele hulp: Stress kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid, dus als iemand lijdt aan acute stress, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Begeleid ze naar een arts of therapeut die hen verder kan helpen.

Houd er rekening mee dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, niet noodzakelijkerwijs voor de ander werkt. Het is belangrijk om open te zijn en flexibel te zijn in je aanpak. Het belangrijkste is dat je laten zien dat je er bent voor hen en dat je wilt helpen.

Toegevoegd op 05-12-2022
Geschreven door Sarah
Leestijd 4 minuten

Ik ben Sarah, in 2017 kreeg ik een burn-out. Het was tijd voor een verandering, want doorgaan lukte niet meer. Mijn ervaringen en mijn herstel deel ik graag met je, in de hoop dat het jou kan helpen.

Last van stress?

In nog geen 5 minuten weten of stress, overspanning of een burn-out de overhand neemt? Doe onze gratis test.

Stress symptomen test